Täältä löydät ajatuksiani varusteista. Käsitykset koskien varusteista voivat poiketa useiden mielipiteistä, ja varmasti poikkeaakin, mutta tässä onkin vaihtoehtoinen näkemys tärkeimpiin vaellusvarusteisiin.
Suuntaa antavan varustelistan löydät täältä! Listaa voi käyttää hyväkseen kun pakkaa kamoja reissuun mukaan. Voit myös ottaa siitä kopion ja tehdä omanlaisesi version.
Telttaelämää
Teltan hankinta
Hyvät teltat ovat kalliita, joten käyttötarpeet ja retkien vaatimukset on mietittävä tarkkaan. Ensimmäisenä tulee teltan koko. Ison koon tuoma paino ei tietysti haittaa niin kauaa kun kuljetaan kanootilla, pyörällä tai jopa autolla. Jos laitat teltan rinkkaan tai ahkioon alkaa teltan keveys olla yksi pääkriteereistä. luulenpa, että moni päätyy kahdenhengen tilavaan telttaan. Silloin paino pysyy kohtuurajoissa, vaikka teltta olisi suunniteltu kovaankin käyttöön.
Ennen hankintaa kannatta hankkia käytännön tietoa teltasta. Ilman varmuutta teltan luotettavuudesta ja kestävyydestä voi reissut mennä pilalle surkean ja käyttöön sopimattoman teltan vuoksi. Herääminen teltan repeytymiseen yöllä myrskyssä voi olla kohtalokasta, etenkin talvella. Eritoten vaativilla reissuilla täytyy telttaa kohtaan olla luottamusta. Pidä siis silmät ja korvat auki ennen hankintapäätöstä.
Teltan malli
Vaellusteltaksi löytyy kaksi mallia. Tunneli- ja kupoliteltta. Muita malleja (esim. hybridejä) en viitsi edes käydä läpi. Molemmat kestävän muodoltaan hyvin tuulta. Kupoliteltta on ehkä hieman hankalampi pystyttä kovassa tuulessa (itse en eroa ole huomannut), mutta puolestaan tuulen suunnanvaihtelut eivät sitä paljoa hetkauta. Tunneliteltan Akilleen kantapääksi muodostuu tuulen suunnan vaihtuminen. Sivusta puhaltava myrskytuuli laittaa hyvänkin tunneliteltan todella koville. Käytännönkokemusta olen saanut Huippuvuorten vaellukselta, jossa tuulensuunta muuttui jatkuvasti.
Teltan käyttö
Tutustu telttaasi kunnolla ennen ensimmäistä reissua. On erittäin tärkeää pystyttää teltta kotona kaikessa rauhassa. Silloin voit tarkistaa teltan toimivuuden ja kiinnittää narut, mahdollisesti jopa lisätä muutamia naruja. Samalla on syytä varmistua kiilojen toimivuudesta. Monesti teltan mukana tulee vain kesäkäyttöön soveltuvat kiilat, jolloin joudut miettimään talveen soveltuvat kiinnitystavat. Suosittelen alumiinisia isoja lumeen tarkoitettuja leveitä kiiloja. Näitä kannattaa olla ainakin muutama niin ei tarvitse purkaa telttaa esim. hiihtoretken vuoksi, jos käytät suksia ja sauvoja teltan kiinnittämiseen.
Opettele pakkaamaan teltta. Oikein pakattu teltta on helppo purkaa ja pystyttää. Purettaessa on maata vasten oltava teltan ulkokuori, jotta sisäteltta ei kastuisi ennen kuin teltta on ylipäätään pystyssä. Jos teltan kaaret tulevat ulkokuoreen on syytä pitää sisä- ja ulkoteltta kiinni aina reissussa (riippuen mallista). Teltat joissa kaaret tulevat sisätelttaan on oltava huolellinen, ettei sateella kastele telttaa. On myös varottava karkuuttamasta ulkotelttaa kovalla tuulella etenkin yksin pystyttäessä. Joskus olen sitonut teltan narulla reiteen, ettei teltta karkaa tuulenpuuskan yllättäessä. Ankkuroi teltta, suojapussit, yms. aina mahdollisuuksien mukaan ennen kuin alat pystytyshommiin. Kannattaa ankkuroida ylipäätään kaikki mikä voi karata tuulen mukaan.
Minkälaisen teltan minä haluan?
Hyvän, tuulta kestävän, niukasti kahden hengen, kevyt teltta. Alumiinikaaret ulkokuoressa, joissa vähintään kolme tuuletusaukkoa. Tarrakiinnitteiset tuuletusaukot toimivat hyvin sillä ne saa myrskyn takia suljettua. Teltan purjerenkaat eivät irtoa kovassakaan käytössä eikä keveiden alumiinikaarien kuminauha väsy vuosienkaan jälkeen. Teltan pystytys onnistuu vaivatta vaikka istueeltaan rinkkani päältä. Pakkauspussi on reilunkokoinen. Usein pakkauspussit jätetään niin tiukoiksi, että huonolla ilmalla teltta tulee sullottua ahkioon suoraan ilman suojapussia, koska paksuissa käsineissä pakkaaminen ei onnistu. Mukaan tulee kiilat talvelle ja kesälle. Absidi toimii tuulisuojana ja säilytystilana kengille. Oviaukko on absidiin toimiva. Ulkokuoreen kiinnitettävän sisäteltan saa riittävän kireälle. Sisällä on hyvät taskut kamoille. Teltan sisällä voi turvallisesti käyttää keitintä, ilman pelkoa teltan leimahtamisesta palamaan.
Rinkka selkään
Hanki rinkka joka sopii käyttötarkoitukseen. Monesti rinkan ostajat eivät aina ymmärrä mihin tarkoitukseen mikäkin rinkka on tarkoitettu. Tämä on unohtunut usein retkeilyvälineitä testaavilta lehdiltäkin, kuten myös myyjiltä.
Opettele pakkaamaan
Jos rinkan opettelee pakkaamaan aina samalla tavalla, tavarat löytää helposti, vaikka pimeässä ilman valoa. Kun tavaran paikan tietää aina etukäteen, nopeuttaa se esim. ruoan laittoa. Yleisesti ottaen kaikki painava kannattaa pakata mahdollisimman lähelle selkää, jolloin tuntuma on hyvä eikä rinkka vedä kantajaansa taaksepäin.
Pakattaessa on myös otettava huomioon helposti särkyvät tavarat, terävät kulmat jotka voivat satuttaa kantajaa tai rikkoa kankaan. Pakkaa siten, että saat vaivatta ja nopeasti tietyt tavarat kuten ea-pakkauksen, kompassin, tulitikut yms. Erona suksilla liikkujaan ja kävelijään, tulee kävelijän pakata painavat mahdollisimman ylös, jolloin kantamus tuntuu keveältä ja hiihtäjän tulee tasapainottaa painavilla tavaroilla myös alaosaa, jolloin tasapaino säilyy suksilla parhaiten.
Hyvä tietää
Pyri laittamaan kaikki rinkan sisäpuolelle. Ylimääräinen kilke, joka roikkuu rinkan ympärillä, on vaarassa kadota ja ne antavat sinusta ”amatöörimäisen” vaikutteen. Useimmiten makuualustan voi pakata ulkopuolelle, kunhan sen tekee huolella. Muista suojata alusta esim. avaruushuovalla, jos pujottelet tunturikoivikossa. Suojaamaton alusta tarttuu ja repeilee helposti puiden oksiin.
Makuupussissa
Aktiivinen retkeilijä tarvitsee käyttöönsä vähintään kaksi makuupussia tai no ainakin kolme. Yksi kylmiin olosuhteisiin ja toinen ei niin kylmiin olosuhteisiin talvivaelluksia varten ja toinen muuta kautta ajatellen. Toki markkinoilta löytyy kompromissipusseja tyyliin yhdessä sisä- ja ulkopussi, mutta itse en ole tykästynyt moisiin. Vai saako niitä edes enää?
Kesämakuupussi
Omassa käytössäni kesämakuupussi kattaa kevään, kesän ja syksyn. Kannattaa hankkia kevein ja mahdollisimman lämmin pussi mihin rahat riittävät. Jos pärjäät pussilla hieman alle nollan lämpöasteen niin mielestäni se on riittävää. Ongelmaksi tietysti muodostuu se kun ilma alkaa paikoitellen mennä pitkälti alle nolla lämpöasteen jolloin ei millään malttaisi ottaa mukaan -40 tarkoitettua talvimakuupussia, joten olen myös hankkinut pussin n. -15 pakkasasteen kelejä varten.
Kesäpussin kannattaa olla kevyt ja vähän tilaa vievä, koska kesällä voi kerrankin nauttia pienestä ja kevyestä pakkauksesta. Eli kannatta suosia keinokuitupusseja ulkokuorelta ja untuva täytettä. Jos joku pitää epämukavana keinokuituista sisäkangasta niin kannattaa nukkua pitkälahkeisissa alushousuissa ja pitkähihaisissa aluspaidoissa. Puuvillainen sisävuoraus painaa enemmän ja kuivuu huonommin. Kaikenlaiset silkkiset, puuvillaiset yms. sisäpussit voi mielestäni unohtaa vaikka sellaisen omistankin. Tosin käytän silkkipussia ainoastaan hostelleissa ja vuoristomajoissa jolloin en tarvitse pussilakanoita, yms.
Talvimakuupussi
Talvimakuupussissa on pystyttävä nukkumaan vähintään -40 pakkasasteessa. 🙂 Nykyään valmistajat tarjoavat moisia pusseja kohtuulliseen hintaan. Täytteenä keinokuitu saavuttaa untuvaa jatkuvasti, joten ei liene suurta merkitystä kumpaa haluaa suosia. Keveydessä taitaa untuva kuitenkin edelleen voittaa keinokuidut. Huomaa, että on todella yksilöllistä kuka tarkenee milläkin pussilla ja missäkin kelissä! Talvimakuupussi tulee painamaan aina liikaa. Onneksi kokoa saa pienennettyä kompressiohihnoilla, mutta toistaiseksi kevyttä ja pieneen kokoon mahtuvaa kylmiin keleihin tarkoitettua talvipussia ei ole olemassa. Tai jos olette sellaisen löytäneet niin kertokaa minullekin.
Makuupussin valinta
Valitse oikea koko. Makuupussin täytyy olla oikean kokoinen. Liian isossa jää helposti kylmiä alueita jotka tuntuvat joka kerta kun liikut pussissa. Isossa pussissa on siis turhaa tilaa jota kehosi täytyy lämmittää. Lisäksi se tuo ylimääräistä painoa. Hyvänä asiana voidaan pitää liikkumatilaa jolloin voi vaatteet vaihtaa vaikka pussin sisällä. Lisäksi pussin lämpimyyttä voidaan kasvattaa laittamalla lisävaatetta. Liian pieni pussi on huonoin vaihtoehto. Ahtaus saa helposti aikaan kylmäsiltoja kun esim. jalat painavat eristeen lyttyyn. Näin lämmin karkaa harakoille. Yleensä ottaen mitä vähemmän liikut nukkuessasi, sitä paremmin lämmin ilma pysyy sisällä. Lämmön ulos pumppautumista voidaan estää lämpökauluksella ja pieneksi kurotulla suuaukolla.
Huvittava luulo, että pussiin pitää mennä mahdollisimman vähissä vaatteissa, katoaa ensimmäisen todella kylmän yön jälkeen. Onhan tietysti totta, että pussi lämpiää kokonaisuudessaan nopeammin kun kaikki vaatteet on heitetty pois, mutta tämä ei tee pussissa oloa yhtään lämpimämmäksi. Tämä onkin saanut monet siihen uskoon, että pussiin pitäisi mennä mahdollisimman vähissä vaatteissa. Tärkeää on, että yöpukuna olisi mahdollisimman hengittävä, puhdas ja kuiva asu.
Pussin ominaisuudet
Pussi tarvitsee eniten eristettä päälypuolella , mikä nykyään on otettu suunnittelussa huomioon. Alapuolen eristyksen hoitaa kunnon makuualusta avaruushuopineen. Voitanee sanoa, että talvi vaatii kahta kpletta ja kesä yhden kappaleen alustoja.
Lämpökauluksen ja hupun nyörien tulisi olla helposti liukuvia ja joustavaa materiaalia. Joustavuus vähentää epämukavaa tunnetta minkä lämpökaulus saa aikaan. Lisäksi esim. nenän niistäminen onnistuu ilman nyörien höllentämistä. Useissa pusseissa lapsentautina on edelleen surkea ja toimimaton lämpölista. Lämpölistaa voi kyllä itse parannella, kuten olen joutunut tekemään aikoinaan muuten niin hyvän pussin kohdalla.
On tärkeää sovittaa pussia ennen ostamista. Sisään tulee mahtua reilujen ulkovaatteiden kera. Kuitenkin pussiin tulee laittaa aina vain kuivaa vaatetta. Vaatteiden kuivatusta pussissa tulisi välttää. Muista tuuletta pussi jokaisen nukutun yön jälkeen vaikka ulkoilma ei juuri sillä hetkellä olisi parhaimmillaan. Ja tietysti pussi kuivataan ja tuuletetaan hyvin ennen varastointia.
Kuitupussit painavat untuvallista enemmän. Untuvapussit menevät myös pienempään tilaan ja ovat kevyempiä. Kuitupussin hyvänä puolena pidetään sitä, että se kuivuu nopeammin ja kestää paremmin kosteutta, mutta hyväkään pussi ei toimi jos makuualusta ei ole kunnollinen. Talvella tarvitset kaksi reilun paksua makuualustaa avaruushuopineen. Kesäksi riittää yksi kunnollinen.
Hyvä muistaa
Pakkaa pussi aina survoen. Turha laskostelu on hankalaa ja saa aikaan vain täytteen liiskautumisen. Joistain kohdin pussia voi jäädä täyte uupumaan kokonaan, jos laskokset sattuvat aina samaan kohtaan painaen täytteen sivuun. Pakkaa aina vedenpitävästi, sillä makuupussi on henkivakuutesi. Halpa ja hyväksi todettu konsti on laittaa vahva sopivankokoinen jätesäkki suojapussin sisään, jonka jälkeen makari survotaan sisään.