Miksi?

Näille sivuille on tarkoitus kirjoitella kaikkea kiipeilyyn ja retkeilyyn liittyvää.
Toivottavasti löydät täältä jotain, kun kerran tänne eksyit!

Kuka minä olen?
Olen kiipeilystä ja vaeltamisesta pitävä kaveri ja kotoisin Kainuusta. Aloitin vaellusharrastuksen ’96, josta täällä on reissukertomuskin. Vähän myöhemmin sain ensikokemuksen jääkiipeilystä, Oulun kiipeilyseuran järjestämässä kiipeilytapahtumassa, Posion Korouomassa. Helsinkiin muuttamisen jälkeen, alkoi kallio- ja sisäseinäkiipeily kiinnostamaan enemmän ja siinä sivussa tuli tehtyä muutama reissu Norjaan Lyngenin Alpeille.

Retkeilykoulutukseni olen saanut Kainuun Rajavartiosta (Rajajääkäri), Kainuun Opiston eräopaskurssilta (Suomen Ladun opas) ja Partaharjun sekä Suomen Nuoriso-opiston yhteistyössä järjestämältä luonto- ja eräopaskurssilta (Luonto- ja Eräoppaan ammattitutkinto*). Kiipeilykoulutusta minulle on karttunut vähän. Vain joitain päiviä  kiipeilyseuran tapahtumien myötä. Olen yrittänyt pitää silmäni ja korvani auki edeten varovasti, omat rajat suunnilleen tuntien.

Pidän helpohkoista nousuista korkeille vuorille, mutta haaveillen pitkistä ja pystysuorista alppikiipeilyreiteistä. Sisäseinällä ja kalliolla käyn yläköysittelemässä. Liidaaminen oli tauolla pitkään, kun harrastukseen tuli hiljaisempi kausi työn ohessa opiskelun ja talon rakennusprojektin vuoksi. Lisäksi menin hukkaamaan kaikki jatkot, kamut, kiilat, yms. vermeet jonkun muuton yhteydessä. Viime vuosina olen lämmitellyt kiipeilyharrastusta uudelleen ja nyt on hankittu uudet vermeet. On hankittu myös hyvä setti jääruuveja, jotka ovatkin olleet käytössä aina kun jäätä on ollut kiivettävänä. Käyn säännöllisen epäsäännöllisesti vuorilla, sisäseinällä ja yhä useammin kalliolla sekä jääseinällä. Ehkä teen vielä jonkin vaelluksen Ruotsin tai Suomen tuntureille. Vaeltaminen on omaa ydinosaamistani!


Kodin sivuilleni tarjoaa Webol.fi ja alustan WordPress.
Sivujen ylläpito ja toteutus Mikko

cropped-header1.jpg

* Pari sanaa Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnosta.

Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto on muuttunut Luontoalan ammattitutkinnoksi 1.8.2018

Erä- ja luonto-opas työskentelee luonnon opastustilanteissa, luontoretkissä sekä tapahtumissa eri vuodenaikoina niin isoissa kansallispuistoissa kuin lähiluonnossa. Työ voi olla erä- ja luonto-ohjelmien ohjausta sekä retkien ja vaellusten vetämistä. Työtehtäviin kuuluvat käytännön toimenpiteiden suunnittelu ja laadukkaiden luontoon ja luonnossa liikkumiseen perustuvien ohjelmapalveluiden toteuttamista. Ammattilainen tuntee Suomen luonnon toimintaympäristönä, osaa asiakaspalvelutilanteissa toimia luontoa kunnioittavasti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sekä soveltaa luontotuntemusta käytännössä.

Erä- ja luontoalan ammattitutkinto antaa valmiudet opastukseen luonnossa, laajan luonnontuntemuksen, opasyrittäjänä toimimiseen, erä- ja maastoruokapalveluiden järjestämiseen sekä perustiedot yrittäjyydestä ja asiakaspalveluksesta. Tutkinnossa voi erikoistua mm. eläinohjelmapalveluiden järjestämiseen, motorisoituihin luonto- ja ohjelmapalveluihin, erityiskohteisiin tai kansainvälisten asiakkaiden opastukseen. Tutkinnon aikana on yleensä ollut mahdollista tutustua useisiin eri opastusta vaativiin tilanteisiin kuten koiravaljakkoajeluihin, moottorikelkkailuun, retkiluisteluun, erilaisiin seikkailuihin kuten laskeutumiseen kalliolta, jne. Myös erilaiset todistukset / koulutukset kuten hygieniapassi, EA 1 ja EA 2 – kortit ovat mahdollisia.

Tyypillisiä työpaikkoja ovat:

  • Luonto ja ohjelmapalveluyritykset
  • Oma yritys

Luontoalan ammattitutkinnon suorittanut voi toimia erä- ja luonto-ohjelmien ja retkien ja vaellusten vetäjänä, luonnontuotteiden jalostajana tai neuvojana tai riistanhoitoon ja metsästyspalvelujen tuottamisen tehtävissä. Koulutuksen lopuksi suoritetaan näyttötutkinto. Suoritin viikonlopun kestävän näyttötutkinnon Kurun Metsäoppilaitoksessa.