Romsdalen 2019

Olin käynyt retkeilemässä Romsdalenissa 2015 perheeni ja kiipeilemässä 2018 ystäväni Tapion kanssa. Vuonna 2018 pääkohteena olivat alueen kuuluisimmat huiput Gjuratind 1712m, Store Vengetind 1852m, Kvanndalstind 1744m, Romsdalshorn 1552m, Store Trolltind 1788m, Kongen 1614m ja Dronninga 1544m. Saimme kuitenkin nopeasti todeta, että nämä huiput eivät ole mitenkään helppoja saavuttaa, jopa helpoimmat reitit vaativat hyvää valmistelua ja paljon kotiläksyjä, että oikea reitti huipulle löytyy.

Aloitin pakkaamisen 13.6. keräämällä kaiken tarpeellisen olohuoneen lattialle. Ensin ulkomuistista ja sitten varmistin listan avulla, että varmasti kaikki tarpeellinen on tulossa mukaan. Kannattaa todellakin käyttää listaa apuna ja varmistaa, että lista on käyty läpi huolellisesti. Toistaiseksi kaikki tarpeellinen on tullut mukaan, vaikka ”läheltä piti” -tilanteitakin on ollut. Matkaan lähdimme 15.6. perjantaina.

Vuoden 2019 reissulle mukaan lähti myös Minttu. Kolmestaan suuntasimme Helsingistä laivalla Tukholmaan. Onnistuneen laivamatkan jälkeen lähdimme ajamaan kohti Romsdalenia. Heti laivasta ulos ajettuamme Ruotsin tulli pysäytti meidät ja riskin näköinen blondi daami alkoi kuumottelemaan kysymyksillään. ”Saako koira tutkia peräkontin, kenen auto, saanko nähdä rekisteriotteen, miksi vaimosi ei tullut mukaan, miksi kätesi tärisevät? Ja niin edelleen. Ilmeisesti annetut vastaukset olivat riittävät ja saimme luvan jatkaa matkaa.

Norjan ja Ruotsin rajalla on hyvät kauppakeskukset josta voi hankkia puuttuvia tavaroita ja ostaa ruokatarvikkeita. Pian olimme jo Norjan puolella ja saimme huomata, että jokavuotiset tietyöt näyttävät edelleen jatkuvan. Mutta paljon olivat norjalaiset teitä parannelleet ja matka taittui edellisvuosia vieläkin nopeammin.

Norjassa KCircle tarjoaa aivan mahtavat hampurilaiset, jotka syntyvät reilunkokoisista täyslihapihveistä sekä mahdollisuudesta itse valita hampurilaiseen mieleiset kastikkeet. Tuo kastikkeiden itse annostelu on ehkä koko hommassa parasta, plus tietysti aivan mahtavan laadukkaat pihvit.

16-17.6. Upea mökki

Ensimmäiseksi yöksi suuntasimme leirintäalueelle kysymään vapaata mökkiä. Kaikilla omat huoneet ja suhteellisen hyvä kalustus sisältäen television. Varustukseen kuului myös hiirigrillin tapainen viritys.

17.6. Kongenille

Kongenille pääsee Trollstigenin tietä pitkin (fylkesvei 63). Trollstigen yhdistää Valldalin ja Romsdalin laaksot. Jyrkimmässä kohdassa tie kulkee melkoista siksakkia. Tie on kapea, mutta verrattaen hyvässä kunnossa ja hyviä kohtaamispaikkoja vastaantulevien kanssa löytyy hyvin.

Aamulla lähdimme mutkatietä kohti Kongenia. Olimme noin klo 9 aikaan Trollstigenin kahvilan parkkipaikalla. Laitoimme lämpimässä kesäaamussa kamat kasaan ja suuntasimme kohti Kongenille vieviä polkuja. Polku menee Bispenin (1462) perusreitin lähtöpaikan ohi ylös Kongenille (1614). Menimme (Tapio, Max, minä) Bispenille kesäkuussa 2018.

Bispevatnet-järvellä pidimme auringonpaisteessa hieman pidemmän tauon ja suuntasimme lumen peittämää maastoa kohti Kongenia. Nousu Kongenille on suhteellisen helppoa. Lumen täyttämien kourujen ja alastulon varmistamiseksi köyden voi kuitenkin varuiksi ottaa. Huippukuva Kongenilta otettiin klo 16.19.

17-18.6. Leirintäalue

Palasimme Kongenilta takasin alas, mutta emme menneet samalle vaan lähimmälle leirintäalueelle, Trollstigen Camping.

Aamulla lähdimme tavoittelemaan Kuningatarta. Sää oli pilvinen ja hieman kolea. Autolle löytyi hyvä parkkipaikka ja matka alkoi metsätietä pitkin ylös. Luonto oli huomattavasti ”vehreämpää” kuin aikaisemmilla reiteillä. Lähestyminen oli pitkä, emmekä päässeet perille asti. Sää heikkeni entisestään ja päätimme kääntyä takaisin noin kello 15. Pieni sadekuuro helpotti päätöksen tekoa. Totesimme, että aikaa olisi pitänyt varata enemmän huipulle pääsemiseksi.

Takasin alhaalla olimme puoli kuuden aikaan ja päätimme suunnata uuteen kohteeseen eli Romsdalhornet-vuoren juurelle. Åndalsnesin kaupungista Romsdalenin laaksossa olevaan keiripaikaan johtavan tie oli päällystetty, eli oli huomattavasti paremmassa kunnossa kuin viimeksi käydessämme. Olimme perillä illalla yhdeksän aikaan. Taivas oli puolikirkas, vuoria peitti matalalla olevat hattaramaiset pilvet.

Keskiviikkona 19.6. aamulla yritimme selvittää mikä mahtaisi olla päivän sää. Perinteisesti tällä alueella on ollut aina todella huonot datayhteydet, eikä säätietojen saaminen onnistunut. Romsdalhornet jäi tällä kertaa väliin ja suuntasimme pitkään nukutun yön jälkeen (klo 10.30) kohti Store Vengetind -vuorta.

Nousu oli isolta osin paksun lumipeitteen päällystämä. Jatkoimme nousua kunnes totesimme, että turvallinen eteneminen olisi vaatinut jäärautoja ja hakkuja. Palasimme takaisin alas ja takaisin leirissä (klo 15) ja saimme todeta meidän reitin ohi menevän ison lumi-/kivijäävyöryn. Pauhu oli kunnioitusta herättävä. Isot kivet sinkoilivat pitkälle rinnettä alas.

Alas päästyämme päätimme, että menemme leirintäalueelle kehnosta säästä johtuen. Leirintäalue Mjelva Camping and Cabins on maisemiltaan varmasti yksi alueen hienoimmista. Alueella on hyvät telttapaikat joten olimme yön teltassa.


20.6. vietimme aikaa ostoksilla Åndalnesissä ja suunnitellen seuraavaa kohdetta. Åndalnessin turisti-infosta ostin kartan ja viereisestä kirjakaupasta kirjan Euroopan korkeimman pystysuoran seinämän Trollveggenin ensinoususta sekä topon (Climbs, Scrambles and Walks in Romsdal).

Lautantaina 21.6. suuntasimme takaisin ylös Trollstigenin kahvilaa. Auto parkkiin ja kohti Store Trolltindeniä. Matka oli pitkä, mutta sää hyvä. Paikoitellen reitti oli täynnä pirunpeltoa, isoja irtonaisia kiviä joiden päällä kävellessä piti olla erittäin varovainen.

Matkamme stoppasi kuitenkin Frokostplassen nähtävyyspaikalle josta päätimme palata takaisin. Yksinkertaisesti ei ollut mahdollisuutta jatkaa reittiä koska meillä ei ollut hakkuja ja jäärautoja, reitti oli täysin jäisen lumen peitossa. Vastaisuuden varalle kannattaa vähintäänkin menomatka tähdätä paljon aikaisempaan ajankohtaan, jolloin aurinko ei ole sulattamassa rinnettä ja näin ollen aiheuta kivi- ja lumijäävyöryjä.

Palasimme takaisin peikkoleirintäalueelle jossa varasimme sunnuntaille 23.6. laivamatkan Tukholmasta Turkuun. Lauantaina 22.6. suuntasimme paluumatkalle Geirangeria pitkin Tukholmaan. Matkalla pysähdyimm syömään hohto-hotellissa, Grotli Høyfjellshotell. Hotellin poronkäristys ja lihapullat ovat taattua laatua eikä nälkä jää.

Matkalla yövyimme vielä kerran Ruotsin puolella leirintäalueella. Mökki oli hieman homeisen tunkkainen, mutta kelpasi meille varsin hyvin. Ruotsin puolella oli pieniä itikoita tai muita öttiäisiä joita Norjassa ei ollut ollenkaan. Juhannusaaton vietimme möksässä vaikka leirintäalueella oli ihan kohtalainen meno käynnissä.

23.6. Paluu, Tukholmassa kävelyllä

Reissun parasta antia oli itse matka kokonaisuudessaan. Laivalla meneminen, upeat maisemat, hienot leirintäalueet ja tietysti itse ”seikkailu”, nousut vuorille. Ajankohta seikkailulle oli selkeästi liian aikainen, mutta onneksi Kongenin nousu oli mahdollinen.

Facebooktwitterredditpinterestmailby feather